Amb les flaires de la terra humida i les primeres flors de la primavera, som a poques, molt poques, setmanes de les eleccions municipals. Els Ajuntaments són les entitats més properes a la ciutadania i, per això, són institucions bàsiques de l’organització d’un país. També, són el principal vehicle de participació dels seus veïns i veïnes en els assumptes públics, en la res publica; i ho són més enllà del que puga, en un moment donat, dir o deixar de dir la llei.

Els homes i les dones de Compromís per Almàssera, gent que el municipalisme el porta en els gens, defensa que la participació no ha de venir reclamada una vegada cada quatre anys; i, enguany toca. Cal exercir-la tots els dies de l’any.

Tot i que l’actual llei del PP, ha buidat de competències aquestes entitats bàsiques; malgrat que els Governs del PPSOE han esquinçat les finances i l’autonomia local; i, no obstant, la manca de recursos i la ineficiència de la gestió dels bens públics pels equips de govern del nostre poble, cal la voluntat de superar aquesta situació que condiciona el present i el futur dels almasserins i de les almasserines.

L’actual model presidencialista i uniformador, que desprestigia el valencià i la singularitat del nostre poble i del nostre país, ha de ser canviat de soca-rel. Tanmateix, per fer-ho possible s’ha de saber fer-ho i s’ha de tenir la decisió de fer un pas endavant i propugnar el canvi.

Compromís per Almàssera, després del 24 de maig, si els electors així ho decideixen, assumirà la responsabilitat de governar l’Ajuntament. Ho deuen fer però dins el marc de la legalitat vigent, i sense renunciar a res, però. Cap pas enrere. Hauran d’exigir amb valentia, davant la Generalitat i del Govern Central, un canvi de model i un canvi de sistema de finançament. A més a més, mentrimentres, hauran d’obrir noves vies de participació del veïnat en els afers públics.

Hauran de gestionar amb transparència, amb criteris de solidaritat i de sostenibilitat.

El nostre poble, com molts altres arreu del País Valencià, han basat el seu prestigi, i el dels equips de govern locals, sobre pràctiques expansives. El Sector Nord i, l’anomenada, ronda Sud al municipi és una bona prova d’això. Aquestes pràctiques de gestió dels recursos públics està en la naturalesa del PP. Com si no, es comprén que volgueren soterrar l’estació de Metro, finançant-ho amb un “pelotazo” urbanístic amb solars urbans i camps de conreu?.

Compromís per Almàssera sempre es varen oposar a aquestes pràctiques urbanístiques, que ho són també de concepció sobre què és i què ha de ser el nostre poble. Han defensat amb fermesa el desenrotllament sostenible, que no el creixement demogràfic, ni aventures urbanístiques miraculoses. Volen un poble per viure i conviure les persones, i fer-ho amb qualitat de vida.

Per això, des d’ara mateix, han de saber que, en assumir l’alcaldia, es trobaran tota mena d’entrebancs i de reticències, com també de limitacions en l’actual legislació –que hauran de lluitar amb acarnissament perquè en altres instàncies es canvie– i d’una greu quebrassa de la hisenda local. Per això mateix, s’han de comprometre a parlar amb tothom i, amb transparència, endreçar la res publica d’Almàssera; des de la regeneració de la vida pública, acabant amb les xicotetes corrupteles i l’opacitat en la gestió; s’han de comprometre en la defensa dels serveis públics bàsics: educació, sanitat, serveis socials, atenció als aturats, etc.

La candidatura de Compromís per Almàssera, encapçalada per en Josep-Miquel Adell i Montanyana, és la del canvi i amb més de 280 propostes concretes, realistes, fetes amb valentia, amb capacitat, amb responsabilitat, amb fermesa i amb la participació de tots i totes, faran possible el canvi a Almàssera.

jcjover