ALMÀSSERA EN TÉ DE COLESTEROL


Sí, sí Almàssera en té de colesterol, veureu perquè ho deiem.

Els pobles i ciutats d’arreu del món, com així en ho diuen gent lletrada, són organismes vius tan complexos com els mamífers. Per què, a l’igual que aquests, naixen i creixen, emmalaltixen i sanen, aprenen i obliden i, com no també es moren. Aquestes agrupacions humanes, on s’aplegen homes i dones cercant seguretat i satisfacció de les seues necessitats, tenen una data de la qual es reconeixen a si mateix com pobladors d’aquell indret i, també, una altra data, de vegades propera a la primera, de vegades centenars d’anys després, on deixen de reconeixen quan s’obliden del seu passat històric comú.
Com tots els organismes vius, els pobles i ciutats tenen capacitats perquè com a col•lectivitat la saviesa siga més extensa, aprenen d’experiències comunes. A més a més, la malaltia pot ser present, però, amb l’oportú diagnòstic i tractament terapèutic es torna a l’estat de salut.
El nostre poble d’Almàssera, hores d’ara, està malalt i requereix tractament urgent per què trobe la salut i amb ella la dels seus veïns i veïnes. Però, per què diem això?
Mireu, si Almàssera és un organisme viu i no és mort, el cervell sense dubte ha de ser l’Ajuntament, des d’on es regeix i coordina tota la vida que en ella alberga. Els seus músculs seran el seu teixit productiu: comerciants, empresaris, assalariats, autònoms, professionals. Les escoles, la biblioteca, el poliesportiu, això com les associacions culturals i esportives constitueixen els òrgans vitals de l’organisme: fetge, pàncrees, renyons, … Els veïns i veïnes almasserins conformen la sang del poble, que transita amunt i avall des del cap fins a l’últim racó donant oxigen que és vida. Què són doncs les artèries i les venes d’aquest organisme que és Almàssera?
Si la sang transita per les artèries i les venes, aquestes no poden ser altra cosa que les avingudes i carrers del poble. Per això diem que Almàssera en té de colesterol. Les seues avingudes i carrers, com tots els ciutadans i ciutadanes hem pogut comprovar i sofrir, estan fets un nyap. Les voreres són comptades les que poden anomenar-se així; els clots i trencadisses són la quotidianitat per als vianants i la seua amplària ni parlem-ne. L’asfalt és del tercer món; que pocs carrers (que els hi ha) estan correctament pavimentats, sense pedaços amb materials de baixa qualitat que no aguanten el primer arruixat. I què em dieu de la brutícia als carrers, la saturació de contenidors amb espectacles suburbials o les cícliques plagues de panderoles i rosegadors múrids (rattus norvegicus).
El que hem dit, Almàssera presenta colesterol a les seues artèries i venes, i per aquest motiu la seua “sang” sofreix constants trencadisses de cames, esquinç en turmells, incomoditats i manca de benestar, plagues, infeccions, majors despeses en el manteniment de vehicles, etc., etc.
El “colesterol”, com tots sabem, és un mal estat del “sistema circulatori” com a conseqüència de comportaments sedentaris i incorrectes hàbits alimentaris. Tots dos propulsats i coordinats pel “cervell”.
Els veïns i veïnes, en general, i els simpatitzant i militants del Col•lectiu del Bloc d’Almàssera, en particular, denunciem aquest estat de malaltia en què es troba el nostre poble i desitgem retrobar la salut el més aviat. Per això, exigim dels responsables municipals (el cervell) la màxima eficiència en aconseguir aquest canvi. Emplacem a les regidories corresponents i a l’Alcaldia que donen prioritat a aquest afer, doncs el temps sols fa empitjorar l’estat de salut de tots plegats.
Proposem:
– Disseny i implantació d’un programa d’asfaltat integral de vials, amb ús de materials de qualitat que minore la sonoritat de la circulació augmentat el benestar dels residents.
– Disseny i implantació d’un programa urgent de reparació de voreres en la totalitat del nucli urbà. Aplaudim les actuacions que es fan d’accessibilitat i esperem siga el principi del programa més global que demandem.
– Ampliació dels serveis de neteja de carrers (de tots els carrers), tant en intensitat com en extensió.
– Renegociació amb les empreses concessionàries de la replegada de fem en contenidors per què augmente la freqüència de pas, i responsabilitzant-los de la neteja de les rodalies d’aquests contenidors.
– Desratització i desinfecció de vials i claveguerams, amb major intensitat en moments puntuals de l’any. L’acció preventiva ha de primar l’acció de govern en aquest tema.
La salut dels almasserins i almasserines no és negociable.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.