CONDEMNA DELS PARTITS DEMOCRATICS


VILAWEB DILLUNS, 10/12/2007 – 10:02h

Els partits condemnen el tancament de TV3 i en co-responsabilitzen el govern català
El Bloc acusa Montilla de compartir la deriva involucionista del PP, i EUPV diu que ni el govern català ni l’espanyol han fet prou per evitar el tancament • Acció Cultural acusa Tresserras d’actuar ‘amb ignorància o mala fe’
El Bloc, Esquerra Unida i Esquerra Republicana han condemnat el tancament del repetidor de TV3 de la Carrasqueta, efectuat ahir a la nit, i ho han qualificat d’un atac gravíssim a la llibertat d’expressió i d’informació. Tots tres partits han estat molt crítics amb el govern valencià però el Bloc i EUPV també n’han fet responsable el govern català. En paraules d’Enric Morera, ‘el PP ha executat el tancament amb la connivència del PSC-PSOE’. Els tècnics de la Generalitat Valenciana van entrar ahir al repetidor de TV3, de nit i sense avisar, per evitar una concentració ciutadana que hauria pogut evitar el cessament de les emissions, com va passar el 27 d’abril.

Morera ha acusat el president de la Generalitat, José Montilla, de compartir la deriva involucionista del PP i de tenir la voluntat política d’acabar amb la identitat catalana. Pel secretari general del Bloc, és tant responsable del govern de Francesc Camps, com el català i l’espanyol. Morera ha dit que el tancament era propi d’un règim totalitari i negador de les llibertats.

En un sentit semblant s’ha pronunciat la coordinador d’EUPV, Glòria Marcos. En unes declaracions a VilaWeb, ha dit que el tancament era un atac a la llibertat d’expressió i informació indigne d’una societat democràtica, i ha destacat que el govern del PP hagi actuat sense donar la cara, amb nocturnitat. Per Marcos, l’actitud del govern valencià s’explica en el context de pre-campanya electoral, on pels populars tot s’hi val.

Per últim, el dirigent d’Esquerra Republicana al País Valencià, Agustí Cerdà, ha dit que el tancament era ‘una feixistada de manual; l’atac més important a la llengua i als drets democràtics en els últims anys, al dret de la infomació i a les llbertats individuals’. Per Cerdà, és un anacronisme posar fronteres a les televisions, quan se’n poden rebre de tot el món.

Sobre la responsabilitat del govern de Catalunya, Cerdà ha dit: ‘Si el ministeri d’Indústria espanyol s’inhibeix, poca cosa poden fer les comunitats autònomes’. El dirigent d’Esquerra també ha dit que secundarien totes les mobilitzacions que s’organitzessin a partir d’ara.

Condemna d’Acció Cultural

Acció Cultural del País Valencià ha qualificat de fet molt greu el tancament del repetidor de TV3 a la Carrasqueta. El seu portaveu, Toni Gisbert, ha criticat l’actitud del govern valencià però també la del govern català. ‘Si d’una banda només hi ha agressions, com es pot continuar dient que tot va bé?’, ha dit.

En unes declaracions a VilaWeb, Gisbert ha dit que aquells que sempre han repetit que les negociacions per a un acord de reciprocitat anaven pel bon camí i que confiaven que el tancament no es faria efectiu ‘han pecat d’ignorància o de mala fe’. Gisbert ha recordat que mai fins ara el govern valencià no s’havia atrevit a tancar TV3 i ha destacat que durant el govern de Jordi Pujol el País Valencià va obtenir la recepció del 33, quan també hi havia una clara agressió de l’aleshores president valencià Eduardo Zaplana.

La junta d’Acció Cultural està reunida avui al matí de manera extraordinària per estudiar quines accions emprendre a partir d’ara.

La Generalitat Valenciana va demanar l’autorització judicial del tancament perquè ACPV s’havia negat a clausurar les emissions com li havia exigit a través d’un expedient sancionador (pdf).

Negociacions

El conseller de Cultura del govern català, Joan Manuel Tresserras, ha dit que lamentava profundament el tancament de TV3 i ha considerat que era absolutament innecessari. Segons Tresserras, aquest fet només s’explica pel context pre-electoral actual.

Ara que el tancament ja és efectiu, Tresserras ha tornat a dir que les negociacions entre els dos governs són ‘prou madures’ i que l’acord de reciprocitat és ‘imminent’, perquè ja hi ha el compromís del Ministeri d’Indústria d’atorgar un nou multiplex al País Valencià. El conseller ha fet aquestes declaracions a TV3, on també ha dit que avui coincidiria a Galícia amb la consellera de Cultura valenciana i li transmetria el seu malestar. De tota manera, al País Valencià la competència d’aquesta qüestió no és pas de la conselleria de Cultura, sinó de Presidència.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.