Quant de temps cal al ser humà per oblidar el seu origen, la seua gent, les fites que lʼidentifiquen com ser social i com col·lectivitat en un món global? Diuen que qui perd lʼorigen perd la identitat. Lluitar contra lʼoblit, no sols és una responsabilitat dels adults a qualsevol poble del món, sinó un indicador psicosocial de salut dʼaquest mateix poble. Si les malalties degeneratives es caracteritzen per la pèrdua de la memòria, això és el que ocorre a les nacions i pobles quan emmalalteixen; i, aleshores, la seua mort, està a prop.

Per això, cal fer exercicis continus de memòria, cal fer manifestacions col·lectives de retrobament amb el passat, perquè joves i majors es reconeguen com col·lectivitat.
Enguany, Almàssera commemora el 750 + 1 aniversari de la seua constitució: promulgació de la seua Carta Pobla. Aleshores som lʼany posterior a una data històrica per nosaltres que caldrà recordar i que, amb sinceritat pensem lʼany passat no ho celebrarem com sʼho mereixia.

Enguany, també, recorda el 300 + 1 aniversari de la pèrdua dels Furs, després que la corona de Castella disposà liquidar (amb la força de les armes) i dissoldre (amb la força de lʼoblide) la Nació valenciana. Aquest 25 dʼabril del 2008 seguim recordant que som, que la força dʼaquella desfeta no tinga els efectes que aquells disposaren per nosaltres.

Com veieu, totes dues dates històriques els uneix el fet que hi som a un any de la seua commemoració en data rodona i, també, que no foren recordades de manera especial i esplendorosa, amb honroses excepcions. Un símptoma, dieu-li, significatiu de què alguna cosa no funciona com cal.

En aquest 2008 hi ha un altra commemoració, també molt significativa. Però aquesta vegada hi som en data rodona. Fa 800 anys del naixement dʼEn Jaume I (Montpeller, 1208; Alzira, 1276). Aquest personatge essencial en la història del nostre poble i, en general, de València, va ser per la seua voluntat creador dʼun nou Estat, unit a la seua corona i independent políticament dels altres Estats del qual era rei. El Conqueridor és el gran mite fundador de València com a regne. Va ser ell qui va decidir conformar-lo amb lleis, institucions i moneda pròpies, diferenciant-lo dʼaltres indrets conquerits abans i després per ell mateix. El rei barbut, a més a més, va ser fundador directe de poblacions com Vila-real o Montaverner; però també indirectament es fundador o refundador de moltíssimes altres viles i assentaments mitjançant les Cartes Pobla atorgades en el seu nom per oficials reials i altres per la noblesa i el clero.

Ens agradaria que aquest any 2008, els almasserins i almasserines recordaren aquest home vinculat per sempre més a la nostra història. Demanem, però, a les autoritats locals que es facen ressò dʼaquest esdeveniment, i convoquem a veïns i veïnes, a entitats culturals i esportives, a empreses i comerciants, a treballadors i empresaris, a professors i estudiants a recordar aquesta data històrica, a conéixer què va significar per als valencians; però sobre tot, a reflexionar quina repercussió ha de suposar per al nostre futur immediat.

No deixem passar lʼoportunitat de fer-ho col·lectivament. Els nostres fills i nets ens ho agrairan.