LA POLÍTICA CULTURAL ÉS UNA QÜESTIÓ ESTRATÈGICA

El Bloc es lamentava des d’esta mateix blog la pèrdua d’una subvenció per la biblioteca municipal per part de l’Ajuntament com així tothom pot llegir-ho al Diari Oficial de la Comunitat de València. Va ser la premsa que es va fer ressò d’este fet i de l’opinió que al Bloc li mereixia (mireu: http://www.hortanoticias.com/seccion.asp?ref=7)
Ara l’Ajuntament s’ha vist en l’obligació d’explicar-ho. Com ho ha fet? Doncs justificant que ja han rebut d’altres subvencions més interessants i que les mancances de servei de biblioteca municipal seran història quan el Pla de Recolzament a la Inversió (…) de la Generalitat siga un fet. Tot seguit ho reproduïm:

Hemeroteca :: 13/11/2009  –  Almàssera


Almàssera perd una subvenció per a biblioteques per renunciar a l’ajuda o no haver justificat l’ajuda en temps i forma


La pèrdua de l’Ajuntament d’Almaàssera d’una subvenció per a biblioteques, segons el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), “per renúncia a l’ajuda, no haver justificat en termini o haver justificat tota l’ajuda incorrectament” ha indignat al Bloc d’Almàssera que demanara explicacions a l’alcaldessa.


Segons el portaveu de Bloc d’Almàssera en el Consell Comarcal de l’Horta Nord, Joan-Carles Jover, esta resolució publicada el 30 d’octubre i signada per la directora general del Llibre, Silvia Caballer, “posa de manifest que l’Ajuntament ha tingut una falta d’interés evident en la cultura i l’educació dels veïns d’Almàssera”.

“Els horaris de la biblioteca són insuficients, falta espai i actualitzar els fons, i tot i que hi ha iniciatives interessants, com les activitats d’Animació Lectora, calen activitats i fons per a alumnes del segon i tercer cicle de Primària, Secundària Obligatòria, Batxillerat, la Universitat i per a les persones que vulguen continuar formant-se, o simplement gaudir de la lectura”, segons Jover.

Per tot això, El Bloc demana a l’alcaldessa, Laura Roig, que atenga este tipus d’ajudes, donat que l’Ajuntament podria haver-se estalviat molts recursos que en el futur necessàriament haurà d’adquirir.


Edición nº 1005. 20 de noviembre de 2009  –  Almàssera


La Biblioteca recibirá 2.000 euros para incrementar su fondo bibliográfico


La Concejalía de Cultura del Ayuntamiento de Almàssera ha anunciado que la Generalitat le ha concedido dos subvenciones, que suman casi 2.000 euros, para incrementar el fondo bibliográfico de la Biblioteca municipal.
El Consistorio ha respondido así a la denuncia formulada por el Bloc a raíz de la desestimación de la concesión de una subvención de la Conselleria de Cultura para la biblioteca. Según fuentes municipales, dicha subvención se desestimó porque Almàssera ya había sido adjudicataria de las dos ayudas para incrementar el fondo bibliográfico.
Desde el equipo de Gobierno alegan que consideraron más interesantes las ayudas que les ha concedido la Generalitat para adquirir nuevos ejemplares que la que finalmente se desestimó ya que esta última requería un gasto por parte del municipio y las otras dos, no. Además, aseguran que el Consistorio ha hecho “un esfuerzo por ampliar el fondo bibliográfico de manera considerable” pues a los casi 2.000 euros de subvención, sumará una partida municipal.
Respecto a los horarios de la biblioteca, el Ayuntamiento ha destacado la modificación del horario de la Biblioteca Municipal para dar mayor servicio a los usuarios. Ahora se abre de lunes a viernes de 9.30 a 14.00 horas y, por las tardes, de 17.00 a 20.00 horas.
Pese a ello, el equipo de Gobierno reconoce la necesidad de ampliar las instalaciones de la Biblioteca Municipal de Almàssera para satisfacer las necesidades de los usuarios. Por ello, en el Pleno de abril de 2009, con los votos favorables del PP y de Units per València, y los votos en contra del PSOE, se aprobó el proyecto básico de la obra ‘Reforma y Ampliación Ayuntamiento de Almàssera’, en la que se proyecta también la reforma y ampliación de las instalaciones de la Biblioteca Municipal.
El proyecto se realizará dentro del Plan Especial de Apoyo a la Inversión Productiva en Municipios de la Comunitat Valenciana

Senyores i senyors de l’Equip de Govern de l’Ajuntament, la majoria de les subvencions i ajuts econòmics (o tècnics) de les administracions públiques (Generalitat, Govern Central o de la Unió Europea) requereixen una cofinançament del projecte per part de qui ho demana. Això es fa per què es vol que qui demane es comprometa de veritat, és a dir amb recursos. Si hem de perdre estos ajuts perquè els projectes que han de finançar-se hem de cofinançar-los, aleshores estem perdent oportunitats. La veritat és que això de la cofinançament està molt bé i requereix però d’una major capacitat de planificació de les polítiques que desenrotlla la corporació municipal. És a dir, no es pot anar improvisant.

Les reformes i ampliacions de les instal·lacions de la Biblioteca Municipal, el que hi ha de veritat és un projecte de rehabilitació d’un continent (un edifici). Què hi ha però del contingut?

El Bloc prefereix tindre clar el contingut, allò que es vol i es va a fer, per després dissenyar el continent. Però allò que es vol fer ha de ser consensuat amb les forces socials, polítiques, culturals i econòmiques locals. És a dir cal fer política de participació i, per això, cal també ser transparents en la gestió. És clar! tot això si es té consciència que la política cultural, per exemple, és una qüestió estratègica per al poble.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.