Hem d’agraïr a la senyora Alcaldessa que ens haja remés una resposta a les preguntes que li formulàvem el passat 15 de setembre. Ens varem adreçar, i era la segona vegada que ho feiem per aquest tema, per manifestar la nostra preocupació per el monolingüísme que es practicava a la publicació editada per l’Ajuntament “Almàssera al Dia”, així com un incompliment de la legislació vigen en la retolació d’edificis i instal·lacions públiques. També en l’escrit que li ferem arribar li sol·licitavem ens informara sobre quins havien sigut els acords plenaris o de comissió que avalaven tota aquesta actuació lingüística per l’Ajuntament, i quan tenia previs introduir-ne els canvis necessaris per ajustar-se a la llei. D’este escrit ja vàrem informar als lectors del nostre blog.
Doncs bé, estem d’enhorabona. El dia 25 de setembre, tot i que l’escrit no porta data d’eixida, vam rebre resposta, la qual ve a significar la importancia que dona al manteniment de les dues llengües oficials que l’Estatut determina. També ens diu que es fa “servir el valencià d’una manera fluida i quotidiana, als escrits plenaris i com de modo oral”; la qual cosa ens alegrem i animem a perseverar i aprofundir. També ens diu que la retolació de les dependències municipals són en valencià, qüestió que també ens congratula perquè, com tots sabem i la primera autoritat local més que ningú, el valencià normatiu requereix especial protecció. La raó i la sensibilitat ens ho diu a tots i totes però, a més a més, la llei ens obliga i de manera especial als responsables de les Administración Públiques. A l’escrit que li varem adreçar l’indicaven explícitamen quins articles de quines lleis ho recollia. En resum, donem per bona la resposta de l’Alcaldessa i s’ho agraim.
També l’agraim l’últim paràgraf perquè constitueix un ferme compromís, no amb nosaltres (que també) sinò en tota la ciutadania d’Almàssera. En ell diu: “Per tant, la normalitat és la millor recepta per a la nostra llengua, i el bilingüísme i respecte a les llengües és una garantia de democràcia i pluralitat”. Doncs, això: cal fer servir el valencià i el castellà amb normalitat, tenint però cura del llenguatge. L’ortografia i la sintaxis no són fets circumstancials, ni en valencià ni en castellà. Garantir la democràcia no és contravenir els dictamens dels òrgans normatius, per llei, del valencià i del castellà. No creu el mateix? Per tant, prenem nota del seu compromís en normalitzar l’ús correcte i digne tant del castellà com del valencià.

Per això li proposem:

– Si de cas, tindre un servei municipal lingüístic, com en la majoria de pobles valencians. Això permetria donar un servei de qualitat a la ciutadania quan l’Administració pública se’ns adreça a tots i totes.
– Canviar la retolació del col·legi públic, senyals de trànsit, etc. adecuant-les a l’estandar lingüístic.
– Organitzar cursos per a l’examen de la Junta Qualificadora per al nivell superior. Ara per ara es fa per als primers nivells.
– Fer ús normalitzat del valencià a les publicacions editades o subvencionades per l’Ajuntament. El llibre de festes de 2009 és una bona praxis, però què ens diu de “Almàssera al Dia”. Diuen que ja no eixirà més. Això no és la solució. Vol idees? Sentem-nos’en i parlem.

VOLEM CONSTRUIR UN POBLE MILLOR