Com a resultat de converses, reflexions amb els veïns i veïnes del nostre poble, estem elaborant un fum de propostes per revitalitzar i millorar la vida dels nostres conciutadans. Proposem:

31. Farem el possible per la creació, potenciació i consolidació dels Consells locals per a la participació i control dels afers públics.

32. Impulsarem la creació d’un Consell de Participació Pública del Poble d’Almàssera. En aquest Consell hi tindran un representant totes les associacions de tot tipus, excepte partits polítics, amb seu a Almàssera i registrades a l’Ajuntament. Com determina la llei, el Consell votarà entre els seus membres una executiva d’entre 7 i 11 membres. S’establirà un llistat de decisions de l’Ajuntament que deuen ser consultades prèviament al Consell. Entre elles figuraran els pressupostos anuals de l’Ajuntament i totes les decisions de caire urbanístic o amb repercussions urbanístiques. El Consell serà només consultiu. Davant una consulta poden existir informes diferents signats per diferents associacions amb sensibilitats o opinions diferents.

33. Volem la generació de pressupostos participatius on una part de la inversió prevista es decideix en funció de processos de participació.

34. Crearem un portal web on la població puga estar informada dels aspectes més importants i activitats desenvolupades des de l’Ajuntament i, particularment, dels estudis i plans urbanístics.

35. Dins del sistema de gestió ambiental per la sostenibilitat, generarem un procés de decisió ciutadana en l’aplicació d’inversions ambientals sobre la base de projectes presentats. A tal efecte disposarem una partida dels pressupostos per a projectes de sostenibilitat ambiental d’Almàssera. Es convocarà un concurs per a definir propostes. Es crearà un consell ciutadà per a decidir el millors projectes i participar en el seu seguiment. Tots podran seguir els projectes mitjançant el portal web d’Almàssera.

36. COMPROMÍS es compromet a disposar d’un horari d’atenció al públic perquè qualsevol persona puga acudir i plantejar les qüestions o problemes que considere.

37. D’acord com ho defineix la nova Llei 8/2010, de 23 de juny de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, als seus articles 25.3, 29, 30 i 32, defensem la necessitat de crear o d’impulsar i consolidar els següents instruments de participació ciutadana: el Defensor/a dels Veïns; el Consell Territorial de Participació; i el Consell Social Municipal.

38. El Defensor o la Defensora dels Veïns per a la defensa dels drets dels veïns davant l’administració municipal, la comprovació de les queixes rebudes i de les deficiències observades en el funcionament dels serveis municipals. Aquest és designat pel Consell Social Municipal entre els veïns de prestigi reconegut. Les competències ho seran sense perjudici d’aquelles que la legislació vigent atribueix al Defensor de Poble o al Síndic de Greuges.

39. El Municipi d’Almàssera disposa actualment d’un nucli urbà principal, a més a més, però, també compta amb un conjunt disseminat per l’horta i un xicotet nucli urbà que constitueix Les Tendetes. Tant el conjunt disseminat com Les Tendetes es troben poc representades a l’Ajuntament, per la qual cosa considerem necessari reforçar-los amb un Consell Territorial de Participació. Aquest tindrà com a funció principal la d’assessorament i elaboració de propostes sobre necessitats específiques i singulars d’estes dos realitats urbanes.

40. El Consell Social d’Almàssera estarà integrat per les organitzacions ciutadanes dels sectors econòmics, socials, cultural i mediambientals. Correspondrà a aquest Consell, a més de les funcions que el Reglament Orgànic Municipal o el Ple de l’Ajuntament determine, l’emissió d’informes, estudis i propostes en matèria pressupostària, urbanística i mediambiental. De més a més, el Consell Social pot requerir informes al Defensor o Defensora dels Veïns.