El PP vol incloure el model de Madrid de construcció d’infraestructures de serveis públics essencials, com l’educació o la sanitat, mitjançant la privatització de l’edificació i la seua posterior explotació comercial, en el seu programa electoral de 2011. (EL PAÍS, 20.10.10)


La privatització de l’edificació d’escoles és el resultat de, dues coses, (a) la ruïna econòmica de l’Administració Valenciana, i (b) la necessitat de control ideològic de l’ensenyament amb valors ultra conservadors i ultra catòlics. (EL PAÍS, 20.10.10)


La Confederació de Pares d’Alumnes “Gonzalo Anaya” expressà: “L’educació no es pot deixar en mans de la patronal o de l’Església, que es mou per interessos econòmics o religiosos i no asseguren la llibertat, la diversitat i la pluralitat” (EL PAÍS, 20.10.10)


La Feceval (Federació de Centres d’Ensenyament de València) exigeix les següents contrapartides (EL PAÍS, 19.10.10):


a) tindre garantit per llei l’accés al sol.


b) Que la construcció de les escoles en aquelles zones amb menor risc econòmic (no amb major necessitat de places d’escolaritat).


c) Que el concert siga automàtic, des del primer moment en el qual el centre estiga operatiu. Ara per ara, per llei, es preveu fins a 5 anys per homologar el centre i concedir-li el concert.


d) Exigeix el “blindatge legal” que impedisca que el procés de concert siga reversible, davant possibles canvis de política educativa des de la Generalitat com a resultes d’un canvi de correlació de forces a Les Corts.


El Govern de la Generalitat s’ha compromès a intermediar davant les entitats financeres per a què se’ls facilite els crèdits a un preu inferior al del mercat. (EL PAÍS, 19.10.10)


La Feceval (Federació de Centres d’Ensenyament de València és la impulsora a València del modelo de cessió de sol públic a la iniciativa privada per construir centres escolars a canvi del concert automàtic. (EL MUNDO, 12.11.10)


La Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV) també s’ha posicionat davant la Conselleria d’Educació per un eventual aplicació del model madrileny. Argumenten que ha de primar en aquesta convocatòria la seua “vocació de servei públic”, donat que el seu model de gestió són els propis professors els socis de l’escola. (EL MUNDO, 12.11.10)


El Model Madrileny, en el qual es fixa la Conselleria d’Educació, consisteix en què l’Administració cedeix terrenys a la iniciativa privada per a què siga aquesta la què assumisca el cost de la construcció dels centres educatius a canvi del seu posterior concert econòmic, per un termini entre 50 i 75 anys. (EL MUNDO, 20.10.10)


La fabricació de col•legis prefabricats o modulars, garanteix la construcció en 6 mesos, en lloc dels 10 mesos d’un centre amb dos o tres línees. El procés és: s’inicia amb elements produïts al tallers. Aquests materials s’enssamblen mitjançant cimentació amb formigó armat tradicional. La façana poden ser panels metàl•lics o prefabricats amb aïllant interior i càmera d’aire. La tabiqueria interior es realitza amb Pladur. (EL MUNDO, 20.10.10)


El problema del model madrileny és la cessió de sol pels consistoris. Aquests no tenen diners per l’expropiar els terrenys. (EL MUNDO, 20.10.10)


El Defensor del Poble ha iniciat una investigació de las instal•lacions escolars en tota Espanya. A la Comunitat Autònoma de València el nombre d’aules prefabricades s’ha mantingut prou estable al voltant de les mil llocs, en els anys de la present legislatura: curs 2006-07 fins 2010-11. (LEVANTE, 20.10.10)