UN NOU TEMPS POLÍTIC I SOCIAL PER A LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Per Joan-Carles Jover i Carbonell
[email protected]

Cavallers, no doneu-li voltes. La regeneració democràtica sols serà efectiva i duradora quan la participació ciutadana en la governabilitat siga una realitat quotidiana entre nosaltres. Per superar el nivell de desafecció política existent necessitem que la ciutadania prenga possessió del rol que li pertoca dintre de les decisions municipals. Els i les regidores i l’alcalde, com a primer representant de la Corporació, han d’exercir el contacte directe amb el veïnat, han de detectar i resoldre els problemes de la ciutadania d’àmbit municipal, i han de traslladar i explicar les decisions municipals i els seus efectes en els pobles i ciutats. Tanmateix, ha de fer-se efectiva la bidireccionalitat de la informació/comunicació entre la ciutadania i els representats institucionals municipals. El veïnat ha de manifestar amb normalitat el seu parer sobre tots els aspectes estratègics de la governança del seu municipi.

Tots nosaltres hem presenciat, durant tots aquests anys precedents, com els ajuntaments han patit les conseqüències d’un model de desenvolupament que ho ha fiat tot als ingressos extraordinaris generats per l’urbanisme i l’especulació. Molts municipis de l’Horta Nord han sucumbit a aquesta malaltia i hui es troben amb nivell d’endeutament significatiu; altres però han afegit al sofriment dels seus ciutadans el desmantellament dels serveis públics, via supressió, via minva de la seua qualitat. La manca de visió estratègica ha propiciat que, actualment, en molts pobles i xicotetes ciutats d’aquesta comarca –també arreu del nostre País–, hi hagen zones per urbanitzar, PAI’s fantasma, instal·lacions sense contingut, etc. A Almàssera, per exemple, patim amb el desgavell urbanístic a la zona nord, amb espais públics que no es poden atendre i es deterioren dia rere dia, i que impedeixen atendre altres necessitats. Aquest poble, de poc més de 7.000 habitants, ha vist desaparèixer serveis públics que li eren fonamentals. Així ha ocorregut amb l’ADL que atenia als aturats, amb el SEAFI que atenia a les famílies més desfavorides del poble. També, els i les veïnes han sofrit la minva de qualitat dels serveis de jardineria, de neteja de carrers, d’atenció a plagues, l’Escola d’Adults, serveis socials, les activitats culturals, la defensa de les nostres tradicions, etc. Tot això unit a la manca de perspectiva dels successius governs en el desenvolupament social del poble, i la crisi econòmica que en alguna mesura ha sigut un frau, ha generat noves necessitats socials (decreixement, sostenibilitat, recuperació i defensa del que és Públic) i ha agreujat altres que ja eren entre nosaltres: l’atur, les malalties mentals, etc.

Davant una situació així, cal redefinir o crear una estratègia pròpia per al poble d’Almàssera, però al meu entendre, aquest procés s’ha de realitzar participadament amb totes les persones i entitats cíviques del municipi. Tots ells han de ser i han de sentir-se, Agents Pro-actius del nou temps. També, cal de lideratges que anteposen el Bé Comú al del partit polític o al del grup de pressió. El nou temps que s’iniciarà amb el 24M haurà de portar-nos ciutadans amb voluntat d’exercir-ne i, també, regidors i regidores que faciliten les sinèrgies, ajuden a la cohesió i a la justícia social. Aquest nou temps requerirà de treball efectiu de tots els Agents Socials del poble, articulant-se al voltant dels Consells de Participació, dels fòrums estratègics. Però serà necessari que Almàssera tinga un projecte per si mateix, fruit del consens i del debat ciutadà.

Dos són les preguntes que sorgeixen. La primera: a Almàssera, hi ha una variabilitat d’agents socials que li permeta una trama social amb la qual fer-se càrrec d’aquests rol estratègic?. La segona: quin són els principals elements de participació ciutadana?.

Primer. Qui coneix la comunitat social d’Almàssera sap que la cohesió social ha de millorar-se. Que hi ha una costum –propiciada des de les Corporacions Locals passades fins ara– del que diuen les “capelletes” i que dificulten les visions globals (aquelles que es justifiquen pel Bé Comú ) i creació de sinèrgies compartides. Tanmateix, aquesta feblesa inclou una gran fortalesa. Almàssera compta amb un conjunt molt nombrós de entitats socials. L’associació de comerciants, entitats musicals consolidades i altres de més recent creació, les tres Falles, l’associació Arco Iris, l’associació Peloki Teatro, les AMPAs dels centres d’ensenyament local, l’associació de veïns i veïnes, l’associació de colombaires, un conjunt d’entitats esportives molt variades, algunes de les queals compten amb vigoroses escoles; també, l’associació de bous al carrer, l’associació de Moros i Cristians, l’associació d’amics del Corpus, les Cofradies, Càrites, l’entitat cultural del Casino, l’associació de pensionistes i jubilats, un ventall de partits polítics,… Però no solament hi ha entitats jurídiques, també Almàssera disposa d’un important moviment de ciutadans que desenvolupen individual o col·lectivament les seues aficions culturals, esportives, homeopàtiques, etc., etc.

Segon. El pressupost participatiu és el mecanisme de democràcia directa que permet als ciutadans influir o decidir directament sobre els diners públics. El Pressupost Municipal ha de preveuré una partida per als barris i acordar que seria sotmesa a participació ciutadana. El desenvolupament de les Obres o Projectes de l’Ajuntament és també una oportunitat per obrir la participació ciutadana, a més de suposar una eina de prevenció i disminució de les molèsties que aquestes intervencions poden causar.

Fins ara l’Alcaldia ha donat poques explicacions i els equips de govern local no han sabut, o no han volgut, donar compte als veïns directament. El nou temps social i polític propiciarà que des de l’alcaldia de COMPROMÍS es done compte periòdicament a la ciutadania sobre la gestió municipal i sobre aquelles decisions i projectes que afecten a la poble d’Almàssera d’una manera important. És per això que figures com el debat sobre l’Estat del Municipi, amb formats oberts, facilitaran l’intercanvi d’informació amb el veïnat, associacions i altres forces polítiques.

El 24M els electors d’Almàssera tenen l’oportunitat que tot això siga possible.