Jordi Pujol i l’abat de Montserrat participaran en un homenatge d’Acció Cultural a aquest intel·lectual
Joan Fuster el batejà com un “personatge subterrani”; una persona anònima que ha ajudat a mantindre la llengua, la cultura i les tradicions del poble valencià. Però ara, l’home subterrani que sempre ha sigut Josep Lluís Bausset emergeix a la superfície. O millor dit: el fan emergir. Sis mesos abans que Bausset complisca cent anys, Acció Cultural del País Valencià li ha preparat un homenatge amb motiu de l’any del seu centenari. Hi participaran el president de la Generalitat de Catalunya entre 1980 i 2003, Jordi Pujol, l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, el rector de la Universitat de València, Francisco Tomàs, i el mateix president d’Acció Cultural, Eliseu Climent. L’acte tindrà lloc a l’Octubre CCC de València el dissabte 27 de febrer a les dotze del migdia.
Conten des d’Acció Cultural que Bausset encara no sap res de l’homenatge. Bé, que no ho sabia fins a que hui s’haja trobat amb aquesta fulla del diari, el mateix en el que ell col·labora cada dilluns amb la crònica de les partides de pilota valenciana que es juguen al trinquet Pelayo de València. Allí se’l pot trobar encara cada dissabte, assegut en un lloc estratègic del balcó d’autoritats que li permet veure bé el dau i protegir-se de les pilotades. I és que Bausset segueix sent un home actiu. Com explica Eliseu Climent, “és un home polifacètic compromés amb la cultura, el nacionalisme, l’activisme polític, la ciència o la mateixa pilota valenciana. Això sí: sempre amb la intenció de l’anonimat. Bausset és un dels anònims del País Valencià que han fet possible que, malgrat tot, aquest país continue tenint esperança en el canvi per al qual hem treballat molts”.
Bausset, nascut el 19 d’agost de 1910 a Paiporta i instal·lat pocs dies després a l’Alcúdia, és llicenciat en Farmàcia i Químiques, practicant en Medicina i Cirugia i titulat en Magisteri. Fou des dels anys 30 amic inseparable de Joan Fuster, Vicent Ventura i Manuel Sanchis Guarner. Durant la dictadura, fou dels primers a fer ràdio en valencià. Va impulsar les revistes Parlem i Vencill i fundà el PSPV de l’Alcúdia.
D’ell podrien dir-se moltes més coses. Però és millor que fem cas al que li diu el propi Bausset a Santi Vallés en un llibre de converses. “No vull que em faces més gran del que sóc. Crec que el que ha de quedar d’un home és el que fa i no el que diga. Els fets són el que jo vull veure, i no el pico. D’això te’n podria posar molts exemples. Si he fet el que he fet per la llengua i la cultura no ha sigut per cap afany de notorietat, sinó simplement per ser fidel a la meua consciència (…) Sóc un home de principis que no deixaré d’estimar-me la llengua i el meu poble fins que el Nostre Senyor em lleve l’alé”. Paraula d’un home subterrani.