Contestant al veí d’Almàssera en José Martínez Gómez, que des del seu facebook va remetre unes preguntes a tots els partits polítics. El BLOC d’Almàssera fa la seua aportació.
“Respecto a los temas mas candentes me gustaria que se informase de algunas cuestiones (cada uno desde su punto de vista, no hace falta discutir, los ciudadanos somos bastante inteligentes como para sacar nuestras propias opiniones):
1.- Subvenciones:
¿Cuales son las asociaciones afectadas?
¿A cuanto asciende el total de las subvenciones que se deberian otorgar?
¿De que partida se recortaria para poder aumentar la de subvenciones?
L’últim pressupost municipal aprovat va ser el del 2010; això vol dir que per a l’any actual hi està prorrogat i, per tant, són les mateixes partides i quantitats. Este fet ja de per si és molt greu en un any “normal”. Però quan tenim a sobre una crisi econòmica i, a més a més, una rèmora financera amb un deute de més de 4 milions d’euros. Quan, dic, tenim una situació com la que tenim prorrogar uns Pressupostos Municipals és una greu irresponsabilitat de tots els grups polítics que hi són a la Corporació, però més d’aquells que governen, però molt més d’aquell que ostenta l’alcaldia.
Amb tot, les subvencions de 2010 pressupostades i algunes executades (cobrades) i altres no, són a 32 entitats per un total de 37.175€ (ó 37.500€, segons què foli del pressupost atengues). Però com diem no totes estes subvencions varen ser fetes efectiu a les respectives entitats. Tampoc hi ha un patró de perquè estes quantitat i no altres. Perquè a unes més que a altres. Quin objectiu tenen cadascun dels imports respectius.
Respecte al tema de l’augment de les subvencions. El BLOC d’Almàssera presenta els següents criteris d’actuació en el tema de les subvencions:
1º Han de ser públiques i publicitades. La TRANSPARÈNCIA en la gestió és fonamental.
2º Han de tindre finalitats clares i assumides pel conjunt de la societat civil d’Almàssera. La PARTICIPACIÓ en aquest afer és molt important.
3º Cal propulsar i promocionar la societat civil però des de la seua autonomia, també l’autonomia financera. Per això, cal recolzar, si cal tècnicament, l’accés als programes de la Diputació i de la Generalitat dirigides a les associacions locals. De més a més, cal recolzar la seua dinamització i projecció exterior, federant-se amb entitat de major dimensió territorial que els permeta accedir a altres fons i recursos.
Amb estos criteris NO som partidaris d’un augment de la quantitat de subvencions i SI de:
1º Conveniar amb les associacions els serveis, si cal per períodes plurianuals.
2º Crear el Consell Social, com òrgan de participació i de control, i de promoció.
2.- Residencia:
¿El solar esta destinado ya?
¿El proyecto se realizo durante esta legislatura y la anterior(las modificaciones esta claro que en esta)?
¿La conselleria al firmar ese famoso pliego, a que se compromete?
En el PGOU d’Almàssera, des de juliol de 2008, contemple l’assignació d’una parcel·la al Sector Nord de la població qualificada pel “planeament” com dotacional pública d’Equipament Assistencial. I que en esta data s’aprova en el Ple Municipal el projecte bàsic de residència de la tercera edat, centre de dia i centre social. La proposta i estudi previ d’este Projecte, que per això és bàsic, va ser realitzat en l’anterior legislatura i ha sigut en esta quan s’ha deixat en un calaix fins que la borbolla immobiliària va esclatat i ara la seua construcció està més que qüestionada en la seua viabilitat econòmica: de construcció i de manteniment (mirem sinó altres del nostre entorn comarcal). Per poder salvar, poti-poti, la situació es va signar (Ajuntament – Conselleria de Benestar Social) un Protocol d’Intensions. Què significa això? Doncs, és senzillament el que el seu nom indica. Posen sobre el paper, sense cap compromís, les intencions o bones voluntats que les parts tenen sobre este tema. Què repercussió té sobre la construcció d’este equipament assistencial? Cap ni una. I no la té perquè a un possible gestor de la residència (privat, és clar) no li és suficient amb este paper per assegurar-se la rendibilitat de la inversió que hauria de fer-ne. Per tant, res de res.
Què proposa el BLOC d’Almàssera? En primer lloc que ens repensem tots plegats el tema de la residència. Volem fer negoci? O que el fasen altres? Volem als nostres iaios llunt del seu entorn? O és una residència per a “dependents”? És, aleshores, este el millor recurs sociosanitari? Què hi estan fent a altres països europeus? No seria millor proveir al poble d’una veritable xarxa de serveis d’acompanyament, d’assistència i de teleassistència? No seria millor crear xicotetes unitats d’atenció o un recurs polivalent o un recurs multimunicipal?
Són moltes preguntes. De fet estem convençuts que quan es parla de desenvolupament sostenible cal donar-li sentit en qüestions com esta.
3.- Soterramiento de las vias:
¿Esta previsto por el ayuntamiento alguna partida para sufragar parte de las obras (sea cuando sea)?
Desde la web de PP se habla de que puede ser una realidad, ¿Hay algun compromiso firmado que obligue a ejecutar el proyecto?
¿Puede hablarse de plazos, de contraprestaciones, etc…?
Els pressupostos municipals no parlen d’esta qüestió. Qualsevol plantejament de carregar sobre els pressupostos municipals el cost d’esta obra, encara que siga de manera parcial, és inviable fins al 2023 que és quan al dia de hui estan els compromisos de remissió del deute amb els bancs. PEr fer-ho sols es pot o que ho finance totalment la Generalitat, que com tothom sap no pot fer-ho (ni això ni la rehabilitació del CEIP “Carraixet”); o, algú està pensant en vendre l’horta?
Cal ser clars! La festa de 2001-2007 ha finalitzat!!!
Ara el que toca és treballar. Amb rigor.
El Metro, cal potenciar-ho, cal millorar la freqüència de pas. Cal el desdoblament. Cal apostar, de veritat, pel transport públic, i per això ha de ser competitiu en comoditat, en viabilitat, en puntualitat, en confort. Almàssera necessita estar millor intercomunicada amb la resta de la comarca i amb el cap i casal. Ara soterrament no. De més a més perquè hi han altres solucions més econòmiques, més viables, amb menys impacte ambiental sobre el patrimoni dels valencians i valencianes que és l’Horta.
4.- Colombaires:
¿El lugar que ocupan actualmente quien se lo ha asignado?
¿Este lugar estaba destinado para ese uso o se ha habilitado posteriormente a su expropiación?
¿Este tipo de lugares pasara controles sanitarios, estara dado de alta como nucleo zoologico o algo asi?
Un secretisme absolut envolta este tema. Sabem que hi són a dependències municipals, en una casa rehabilitada de la zona nord. En quines condicions? Fins a quant? Autoritzat per qui? etc. etc.
Mentrimentres passa tot això els joves no tenen un espai d’esplai, l’EPA està en precari, les brigades d’obres i serveis (jardiners) fan ús de la casa veïna a esta, la qual no està rehabilitada i ….
5.- Colegio publico:
¿Desde el ayuntamiento se realiza el mantenimiento integro de las instalaciones (dado que la reforma esta lejos)?
¿Cuando en las anteriores elecciones vino el conseller firmo algun compromiso que pueda dar pie exigir o fue un acto electoral?
¿Se tiene preparada alguna medida de presion por parte de la agrupaciones locales?
El tema del col·legi és un tema sagnant. Però a més a més és un tema que tant el PSOEspanyol, com el PP, com el BLOC d’Almàssera hem dit el que pensem i ho hem publicat reiteradament. I el Bloc ho continuarà fent.
El manteniment del col·legi li pertoca a l’administració local i durant esta i l’anterior legislatura ha sigut sempre molt i molt deficitari. Mai ha sigut “integral”. No hi han consignacions pressupoestàries i per tant no hi ha hagut voluntat de fer-ho. També és cert que s’han fet reparacions, moltes voltes d’urgència i poc planificades i sempre després de la pressió dels pares i mares (AMPA i Associació de Veïns i Veïnes).
La reforma del col·legi està tant lluny o tant a prop com el Sr. Font de Mora vullga. I ha deixat a les clares que en esta legislatura no ho va a fer. Serà ell el pròxim Conseller? El 22 de Maig hi són les eleccions i els valencians i valencianes emetrem el nostre judici.
Per al BLOC d’Almàssera el tema de l’educació ha sigut sempre un tema de vital importància per al poble, i per tot el país. Per això és prioritari fins i tot en temps de crisi. Cal fer-ne inversions. I cal tenir una postura el més unitària possible de tot el poble; per això, el BLOC, des de l’AAVV i en converses amb l’AMPA i altres agents de la comunitat educativa, varem propiciar la creació de la Plataforma per l’Educació Pública de Qualitat a Almàssera. Hui en dia a esta Plataforma hi són presents, formant part activa d’ella, tots els partits polítics locals i nombroses associacions civils locals, i per descomptat està oberta a noves incorporacions, també de veïns i veïnes a títol personal. Esta Plataforma naix com l’expressió de la voluntat de tot un poble, almenys és esta la seua aspiració, ahí estem tots compromesos.