Òscar Llago Giménez
Es presenta a València la primera biografia de Vicent Andrés Estellés.
En una societat globalitzada com la nostra, els versos del poeta valencià contemporani més universal esdevenen un trampolí d’esperança. Estellés va ser una font inesgotable d’inspiració per a la vida de proximitat, Va filar de manera extraordinària la quotidianitat servint-nos-la en safata d’argent. I ací estem, celebrant tot just un segle després del seu naixement, la vida. Celebrant i defensant la vida en totes les seues expressions, front a qui s’obstina en censurar-la i ofegar-la. Recordem que no només l’actual govern de la Generalitat valenciana ha vetat reivindicar el centenari del nostre poeta, sinó que també el govern municipal d’Almàssera n’ha fet seguidilla, fent ostentació i bandera de la ignorància més ruïna i casposa.
I enmig d’aquest pols cultural, un 6 de febrer s’ha presentat al Cap i Casal, una ciutat de València bastant distinta a la que visqué el poeta de Burjassot, la seua primera biografia. Ha estat a càrrec de la llibreria Fan set, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), on s’ha presentat en primícia el llibre “Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble”, de l’editorial Sembra llibres. L’autor, el seu fidel cantautor, Pau Alabajos. L’espai ha presentat un ple de públic absolut i radiantment entregat en poder escoltar tant a l’autor, com les intervencions dels nets de Vicent, Isabel i Vicent Anyó i finalment a Irene Mira-Navarro, professora a la Universitat d’Alacant. Per finalitzar l’acte, Pau Alabajos ha delectat a la sala amb una breu selecció dels poemes dolçament musicats i recitats. .
El llibre està confeccionat des de l’òptica de servir com a guia i referent, per suposat, per al públic general, com especialment adreçat als lectors i lectores adolescents com a projecció de futur. L’estructura de l’obra resulta innovadora donat que no és cronològica sinó que el fil conductor consisteix en que cada capítol pren el nom de cadascun dels 16 pobles i ciutats que van ser significatius en la seua vida. Allà on l’Estellés va deixar empremta i viceversa, inclús més enllà de les fronteres del nostre País.
No volem finalitzar aquesta crònica sense recomanar un web de referència per a enguany, centenari del natalici del fill del forner. Es tracta de l’aparador de la Coordinadora Profundació Vicent Andrés Estellés (www.profundestelles.cat). Hi podem trobar el manifest, l’explicació de la campanya, una extensa i acurada compilació d’articles de premsa, les adhesions i una actualització permanent de les cites que al llarg de l’any aniran farcint 2024 de cultura popular i engrescadora per tot arreu.
A la teua salut, Vicent. I gràcies per tot, amic conscient del perill. Un plaer que estigues entre nosaltres com sempre vares ser: un entre tants.