El Bloc d’Almàssera ens hem adreçat a l’alcaldia, presentant un document per Registre d’entrada, per preguntar-li sobre una serie de lagunes tècnique o de gestió que repercuteixen, cada vegada més, en la ciutadania. En concret preguntàvem:

1 – Que ens informe per què no disposa l’Ajuntament d’Almàssera d’una Oficina de Promoció Lingüística com molts altres municipis valencians d’igual o semblant nombre d’habitants?

2 – Hi ha intenció d’adherir-se al protocol adés esmentat i posicionar la nostra administració local entre aquelles capdavanteres que primer disposaran d’una ferramenta fonamental, per al seu personal administratiu i tècnic, que redundaria en un millorament de la qualitat del servei als veïns i veïnes d’Almàssera?

3 – Què té previst l’Equip de Govern Local per facilitar les tasques del personal de l’Ajuntament i que, al mateix temps, permeta al ciutadà almasserí rebre tot document emés des d’esta administració en la llengua dels valencians i valencianes, sense sofrir una minva de qualitat lingüística (ni sintàctica, ni ortogràfica, …)?

A més a més, el Bloc en la seua linea propositiva i de fer política en positiu, li adjuntava una serie de propostes d’actuació que li recolzariem gustósament, com són:

– Si de cas, tindre un servei municipal lingüístic, com en la majoria de pobles valencians. Això permetria donar un servei de qualitat a la ciutadania quan l’Administració pública se’ns adreça a tots i totes.



– Canviar la retolació del col•legi públic, senyals de trànsit, etc. adequant-les a l’estàndard lingüístic.


– Organitzar cursos per a l’examen de la Junta Qualificadora per al nivell superior. Ara per ara es fa per als primers nivells.


– Fer ús normalitzat del valencià a les publicacions editades o subvencionades per l’Ajuntament. El llibre de festes de 2009 és una bona praxis.

La Conselleria d’Educació hi ha anunciat, pels mitjans de comunicació en dates recents, que fomentarà la creació de noves Oficines de Promoció del valencià en poblacions de més de 5000 habitants. De més a més, també recentment el Consell, mitjançant esta mateixa Conselleria, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i cinquanta tres Ajuntaments valencians han signat un protocol per posar en marxa una plataforma comú de traducció per a textos administratius, a més de contribuir a la promoció del valencià i de dinamitzar l’ús institucional de la llengua. Per això el poble d’Almàssera necessita incorporar estes iniciatives de la Generalitat en l’administració local. Així ho veiem i així ho diem.